FC Jeugd heeft Mohammed Fares nieuwe trainer binnen

Foto:

[EDE] FC Jeugd heeft een akkoord bereikt met een nieuwe hoofdtrainer. Met onmiddellijke ingang zal de Veenendaler Mohammed Fares (52) de training leiden en de coaching voor zijn rekening nemen.

Eip Janssen 

,,Ik ben blij dat er duidelijkheid is over de invulling van het hoofdtrainerschap. Mohammed Fares, ook trainer bij zaterdagvereniging Patria (Zeist) heeft getekend. Een echte vriendendienst omdat hij de club FC Jeugd kende”, aldus Melis Versteeg, technisch manager bij FC Jeugd.

Het bleek voor de Edese derdeklasser een hele zoektocht een opvolger te vinden voor de een paar dagen voordat de voorbereiding bij FC Jeugd van start ging, opgestapte Anass Lakhal.

,,Er zijn best wat gesprekken gevoerd met een aantal trainers. Daar zat ook een kandidaat bij waar onze voorkeur naar uitging. Dat was de eerder bij ons als trainer werkzame Habib al Moshinawi. Maar om hem moverende redenen kwam de deal niet rond. Hij trainde al een club (SVL, red.) en woont in Almere. Dat was echt geen haalbare kaart. Dan moet je verder zoeken en hij gaf ons deze naam (Fares) door. Blij dat het gelukt is.”  

FC Jeugd had nog twee wedstrijden de tijd voordat de termijn afliep waarop de KNVB voorschrijft dat er een nieuwe trainer met de juiste papieren voor de groep moet staan. Komende zondag zal dat nog een vervanger zijn. Mohammed Fares geeft er de voorkeur aan Mustafa Öztürk die de laatste weken de zaken rond het eerste team, de eindverantwoording te geven. Hij zal wel op de bank plaatsnemen en daar waar nodig is zijn invloed doen gelden. Mustafa Öztürk blijft daarna assistent bij de hoofdmacht.”

De naar de derde klasse gedegradeerde club wil graag zo snel mogelijk terug naar het tweede klasse niveau. Daarvoor is nodig dat vanaf de eerste competitiewedstrijd de neuzen dezelfde kant opstaan. ,,Met deze trainer denkt FC Jeugd een goede keuze te hebben gemaakt. Gezocht is naar een hoofdtrainer die zowel de cultuur van de club snapt, als daar mee om kan gaan. Daarnaast is gevraagd het accent te leggen op de discipline. Die kan en moet binnen de selectie echt beter. Onze Turkse roots willen we graag behouden. Ik ben ervan overtuigd dat hij dat kan”, aldus Versteeg.

REACTIE ,,Ik help FC Jeugd graag. Ik heb eerder de club geholpen toen zij bij het tweede elftal een probleem hadden na het wegvallen van de trainer. De club, de cultuur en de mensen binnen FC Jeugd zijn mij dus niet vreemd”, opent Mohammed Fares. 

De Veenendaler traint nu al zes jaar met veel plezier Patria Zeist, uitkomende in de vierde klasse West 1. ,,Ik zit nu zo’n 25-jaar in het trainersvak. Ik ben heb ooit het vak van trainer geleerd bij Erik Speelziek (DTS Ede). Een geweldige leermeester. Hij was duidelijk, zijn trainingen waren geweldig. Wat mij daarnaast opviel was dat oog had voor het heden maar ook de toekomst van een club. Dat probeer ik dus bij de clubs waar ik train.” 

De nieuwe trainer heeft naast de laatste bekerwedstrijd tegen competitiegenoot DSZ ook wat trainingen bekeken. Een zeer talentvolle groep met echte clubjongens. En routiniers als Ahmet Kiliç, Gökhan en Özkan Yilmaz zijn de kers op de taart. Of te wel een goede mix van jeugd en routine. Aan mij de taak er een team van te maken”, oordeelt Fares. Op de vraag welk systeem hij wil spelen kan de nieuwe trainer nog geen duidelijk antwoord geven. 

,,Ik wil zo creatief mogelijk laten spelen. Dat past bij de cultuur van onze spelers. Maar ik weet uit ervaring ook dat je daarvoor de groep moet hebben. De afgelopen weken is onder leiding van Mustafa Öztürk aan een spelsysteem gewerkt. Wie ben ik om dat zo maar te niet te doen. Natuurlijk zal ik zondagmiddag met hem overleggen hoe het verloopt”, oordeelt Mohammed Fares. 

Hij vertelt weleens vrijwillig met een tiental spelers te zijn geëindigd. ,,Ik snap de emoties van spelers. dat hoort ook bij onze cultuur. Maar onnodig het risico lopen op een kaart accepteer ik niet. dan waarschuw ik een keer en anders ga je er maar uit. De ervaring leert dat de groep dan kwaad is op de veroorzaker. dat helpt soms beter dan een bestraffend woord van een trainer”, is Fares duidelijk.

VRIJHEID De nieuwe FC Jeugd trainer beseft dat hij met een lichte achterstand bij de Edese derdeklasser begint. ,,Dan ga ik eerst terug naar hetgeen ik eerder heb gezegd. Een vriendendienst aan een club die ik koester. Maar ik heb ook vertrouwen in de arbeid die Mustafa heeft verricht. Ik denk dat je pas na een aantal competitiewedstrijden (vijf/zes) precies kunt zeggen waar de groep staat. Deze derde klasse is voor iedereen wat onbekend. daarna mag je me vragen wat de doelstelling zal worden. Natuurlijk besef ik dat veel supporters hopen op ene snelle terugkeer naar de tweede klasse. Maar laten we wel reëel blijven. Heb je een club weleens horen zeggen dat degradatie de doelstelling is? Elke wedstrijd zal met de versterkte P/D regeling in het zondagvoetbal lastig worden. Gemakkelijke wedstrijden bestaan niet. Maar als FC Jeugd laat zien wat ze kunnen ben ik positief ingesteld”, vervolgt de trainer. 

Hij beseft dat het ook anders kan uitpakken. ,,Op het moment dat het niet klikt, of dat twee clubs te veel is, zal ik niet moeilijk doen. De club is altijd belangrijker dan de passant in dit geval de trainer. Die vrijheid zal ik zeker niet in de weg staan”, besluit Mohammed Fares gedecidceerd.