BAV is er weer bovenop en viert zaterdag volop feest

Foto:

[BAARN] ‘Laat je hersenen niet zitten’. Professor Erik Scherder is niet van het televisie af te slaan met zijn boodschap. Bij de BAV weten ze dat al zestig jaar. Bewegen verkleint de kans op hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. En, het is nog leuk ook, vooral wanneer je het samen doet.De Baarnse Atletiek Vereniging wankelde. Corona en een langdurige bestuursimpasse verlamden de vereniging. Zo erg dat voor het voortbestaan gevreesd moest worden.

Maar, zoals Johan Cruijff iedereen heeft geleerd: ieder nadeel heeft zijn voordeel. Twintig clubleden verzamelden zich in de Herberg van Paulus en waren het over één ding eens: we laten onze club niet ten onder gaan. Tien gingen verder in beraad en daar kwam een gloednieuw bestuur uit met vijf jonge, krachtige mensen. 

STEVIG De BAV staat weer stevig. Ferdy Oudebeek, een getalenteerd hardloper, heeft de clubliefde van zijn vader Carlo meegekregen. Hij is de nieuwe voorzitter. Trots is hij op de festiviteiten rond het 60-jarig bestaan. ,,Zo willen we zijn, sportieve gezelligheid. Samen lol beleven aan sporten. Zaterdag gaat een topdag worden. We hopen op mooi weer, maar BAV’ers sporten ook bij een regenbui, dus dat zal voor ons geen spelbreker zijn.”

Vierhonderd leden telt de club, driehonderd volwassenen en honderd kinderen. De jongste is 5 jaar, de oudste ver over de 80 jaar. 

Voor iedereen wat wils. Een kleine 80 deelnemers gaat voor de eeuwige roem morgen, tijdens de clubkampioenschappen die met de feestdag worden gecombineerd. 

VRIJWILLIGERS Ruim 95 procent van alle begeleiders en trainers is vrijwilliger. De ruggengraat van de club. Maar er zijn meer vrijwilligers nodig. Ferdy: ,,Dat is toch nog wel een hele uitdaging. Het bestuur staat er, maar kan het niet alleen. We hebben vijf domeinen benoemd zoals administratie, techniek of clubgebouw. Daar hebben we toch echt nog mensen voor nodig. We hopen vurig dat zaterdag een paar leden enthousiast worden en enkele klusjes voor hun rekening nemen.”

Probleem in de huidige maatschappij is dat mensen best willen helpen, maar niet jarenlang op vaste tijden voor hun club in actie willen komen. 

ENORME KLUS Oudebeek: ,,Dat zien wij natuurlijk ook. Kijk nu eens naar Bernadette Vink, zij is de afgelopen maanden in touw geweest om onze jubileum te organiseren. Een enorme klus, maar daarna doet ze weer een stapje terug. Zo willen we dat meer organiseren.” 

Veel activiteiten vinden plaats in en om het geelzwarte clubhuis op het sportpark. Natuurlijk op de prachtige 400 meter baan en niet te vergeten de polsstokhoogspringfaciliteit. In maart 2019 in gebruik genomen en zeker niet weggelegd voor elke atletiekvereniging. 

De hardlooppoot van de BAV is de grootste. Bijna elke dag verzamelen zich wel clubjes die met elkaar hardlopen. Verdeeld in ‘Gezond’ en ‘Prestatie’. Van Gezond 1 voor de lopers die gewoon een recreatief rondje willen lopen tot Prestatie 4: de grote jongens en meisjes van de BAV die marathon na marathon lopen, enkelen zelfs wedstrijden van honderd kilometer. Twee keer per jaar wordt werk gemaakt van nieuwe instroom. De BAV doet mee aan de Yakult start to run, waarbij beginners in een paar weken wordt geleerd om 25 minuten aan één stuk hard te lopen. De nieuwste cursus met twintig deelnemers is net weer gestart. 

Zaterdag is de belangrijkste BAV-dag, waarbij bijna alle groepen zich verzamelen bij Kasteel Groeneveld, gezamenlijk inlopen en dan in alle richtingen het bos inschieten voor een rondje op maat van ruim één uur. Daarna voor sommigen een kop koffie en sterke verhalen in het clubhuis.

Al tien jaar levert de BAV twee begeleiders voor de zogenoemde G-groep. Tien bewoners van Amerpoort, die elke zaterdagmorgen ook hun rondje wandelen.

OEKRAINE Ferdy Oudenbeek: ,,En zo gaan we met de tijd mee. Natuurlijk trainen jeugdige vluchtelingen uit Oekraïne mee. Iedereen werkt mee, ook de atletiekbond die het lidmaatschap het eerste jaar betaalt.”

Morgen feest voor alle leden, maar het nieuwe bestuur hoopt ook veel oud-leden te verwelkomen. Dat kan de hele dag, maar in het bijzonder tijdens het koffieuurtje tussen pakweg half elf en half een. 

Wellicht leidt het tot nieuwe initiatieven. Bernadette Vink: ,,De Wintercup, een hardloopwedstrijd in de winter, was vele jaren het uithangbord van de club. Uit de hele regio kwamen lopers naar Baarn. Wat zou het mooi zijn, wanneer iemand die oude traditie weer nieuw leven in gaat blazen.”

HEEL BAV BAKT De feestzaterdag wordt om 09.00 natuurlijk geopend met een warming-up, voor één keertje geen training bij kasteel Groeneveld. Daarna de koppelkoers waarbij het de bedoeling is, dat twee BAV-leden 20 minuten rondjes om de baan lopen en allerlei tactische opdrachten uitvoeren om punten te verdienen. Het leuke hiervan is dat niet alleen de snelste loper kan winnen, maar misschien wel de tactisch slimste.

Na afloop is er ruimte om gezellig na te kletsen met koffie op het veld naast de baan. Vanaf 11.00 starten de clubkampioenschappen en het festijn ‘Heel BAV bakt’. Om 17.00 uur is er een demo polsstokhoogspringen. Tussen 18.00 uur en 20.00 uur staan de foodtrucks naast het clubhuis en om 20.00 uur begint de feestavond.

door Eugene Leenders