Oogstfeest op het kasteel Doorwerth

Foto:

Gezellige markt met zelfgemaakte producten

[DOORWERTH] Op het binnenhof van kasteel Doorwerth wordt op zondag 25 september voor de dertiende keer het Oogstfeest gehouden. Op een gezellige markt verkopen de vrijwilligers van de moestuin en kraamhouders eigen (h)eerlijke oogst en zelfgemaakte producten.

Vroeger moesten de producten van het land bewaard worden om de winter door te komen. De oogsttijd was vroeger dan ook een hele drukke periode. Nadat al het harde werk gedaan was, werd er uitbundig gevierd tijdens het Oogstfeest. Deze traditie houdt kasteel Doorwerth graag in ere. Tijdens dit jaarlijkse festijn wordt gepronkt met de mooiste producten uit de historische moestuin van het kasteel, soms verwerkt in een direct consumeerbaar product. Ook particulieren en bedrijven zullen die dag hun waren inbrengen: biologische wijnen, jams, chutneys, sauzen, kazen, azijn, producten van wol, hartige taarten en nog veel meer.

Rondleidingen door de moestuin zijn gratis en elk uur tussen 12.00 en 15.00 uur. De historische moestuin is opgezet als een klein buitenmuseum. Hier zie je welke gewassen er werden verbouwd en hoe ze werden gekweekt. In de boomgaard, waar de schaapjes staan, zal een demonstratie wol kaarden plaatsvinden. Nadat de schapen geschoren zijn, wordt de vuile wol gewassen met soda en zand, daarna gedroogd en ontdaan van restjes vuil. Om de wol te kunnen verwerken wordt deze vervolgens gekaard; de vezels van de wol die dan nog kriskras door elkaar zitten worden zoveel mogelijk in één richting getrokken, zodat ze makkelijk te spinnen zijn.

Maak de dag compleet met een bezoek aan het kasteel waar je ‘toevallige ontmoetingen’ kan hebben met vroegere bewoners. Voor kinderen zijn er ook twee leuke speurtochten in het kasteel. Deze zijn verkrijgbaar bij de entreebalie voor 2 euro.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten en entreeprijzen op www.glk.nl/doorwerth.