Bibliotheek krijgt certificaat ‘Dementievriendelijk’ op Wereld Alzheimerdag

Foto:

[AMSTELVEEN] Bibliotheek Amstelland heeft vandaag op Wereld Alzheimerdag uit handen van wethouder Marijn van Ballegooijen het certificaat ‘Dementievriendelijke Bibliotheek’ ontvangen. Medewerkers en vrijwilligers hebben de afgelopen weken een praktische training op locatie gevolgd, waarbij veel aandacht is besteed aan het herkennen van mensen met dementie en hoe passend te handelen in praktijksituaties.

“Bij beginnende dementie is het belangrijk te beseffen dat veel alledaagse dingen nog goed mogelijk zijn. Zoals een bezoek aan de bibliotheek”, aldus wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn). De wethouder bedankte de bibliotheek voor het nemen van dit initiatief en noemde het een voorbeeld voor andere instellingen en bedrijven. “Dit brengt een dementievriendelijke gemeente weer een stapje dichterbij” zei hij met trots. 

ALZHEIMER NEDERLAND Het met elkaar dementievriendelijk maken van een locatie of omgeving is een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het certificaat is toegekend aan alle vestigingen van de Bibliotheek Amstelland in Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn. 

THUIS VOELEN “Wij vinden het belangrijk dat de bibliotheek een plek is waar iedereen zich thuis voelt. Dat geldt natuurlijk ook voor de mensen met dementie of beginnende dementie en hun partners of begeleiders. Onze medewerkers en vrijwilligers weten nu hoe er mee om te gaan,” aldus Daphne Janson, directeur van de bibliotheek.

Voor advies over en het uitlenen van technische ondersteuningsproducten voor mensen met dementiële problematiek en hun naasten kunnen betrokkenen ook terecht in de bibliotheek. De hoofdvestiging van de Bibliotheek Amstelland aan het Stadsplein in Amstelveen beschikt namelijk al bijna drie jaar over een dementheek, waar de advies- en uitleenservice ondergebracht zijn. Voor meer informatie: debibliotheekamstelland.nl/leren-doen/dementheek.html