Woonzorgcentrum Sint Jozef viert haar vijftigjarig jubileum

Foto:

[NIJKERK] Woonzorgcentrum Sint Jozef van Beweging 3.0 viert deze week haar vijftigjarig jubileum met een feestweek. Het huidige gebouw is op 18 september 1972 in gebruik genomen. Officieel bestaat het echter al sinds 1857 en is opgericht onder de naam ‘Gesticht van Weldadigheid’. Maandagmorgen werd de feestweek onder grote belangstelling geopend met taart en een verjaardagslied. ’s Middags trad zangeres Corry Konings op, wat mogelijk werd gemaakt door de Stichting Vivat Welzijn.

Sint Jozef is zowel buiten als binnen uitbundig versiert met vlaggen(lijnen), ballonnenbogen en een rode loper. Bewoners, medewerkers, vrijwilligers en bestuurders waren in de Heerd samengekomen voor de feestelijke opening. Teammanager Joke van Heezick noemde in haar toespraak de goede sfeer en professionele zorg in het woonzorgcentrum. “In het gebouw zijn na vijftig jaar de tekenen des tijds merkbaar. Het voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Vervanging is noodzakelijk en nieuwbouw staat op de planning. We hopen de ziel te behouden in het nieuwe gebouw.” 

ZIEL Een team van medewerkers werd in het zonnetje gezet voor hun vele inspanningen voor de feestweek. Vervolgens werd een feesttaart van drie verdiepingen aangesneden waarbij er confettikanonnen werden afgeschoten. Een projectkoor heeft twee avonden een verjaardagslied geoefend, met medewerking van enkele leden van Zeemanskoor Nijkerks Welvaren. Dit lied werd door de aanwezigen uitbundig ten gehore gebracht. De toon was gezet en onder luid applaus werd ‘Lang zal ze leven’ ingezet.

HISTORIE In de zaal is een hoek ingericht die een indruk geeft van de historie van Sint Jozef. Er liggen een groot aantal fotoalbums waarin (oud-)medewerkers en bijzondere gebeurtenissen te zien zijn. Het servies is door de jaren heen ook aan verandering onderhevig geweest. Van roestvrij staal tot een modern zwart servies. Er is een historische rolstoel te zien die nog in het woonzorgcentrum is gebruikt. Ook de uniformen zijn gemoderniseerd, van witte japon naar een gekleurd uniformjasje.

GESTICHT In 1857 werd het ‘Gesticht van Weldadigheid’ werd door mejuffrouw Wilhelmina Henriëtta Maria Erckelens opgericht, onder leiding van de Congregatie Zusters van Onze Lieve Vrouw uit Amersfoort. Mejuffrouw Erckelens stelde hiervoor 14.000 gulden beschikbaar. Zeven religieuze zusters, tien bejaarden, een zieke en twee wezen namen hun intrek in het gebouw, evenals zeven mensen uit Putten en Harderwijk. De ongehuwde mejuffrouw Erckelens woonde er ook en deed haar professie als Zuster Maria Chantal. In hetzelfde jaar werd een ‘Bijzondere school der eerste klasse geopend’, waarop tachtig kinderen geplaatst werden. 

Na 1868 ging men ook zorgen voor pensiongasten. Er kwam een apart gebouw voor echtparen, wat de naam Huize Sint Joseph kreeg. Hiermee kwam de oorspronkelijke naam te vervallen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw door de Duitsers en daarna door de Canadezen bezet, waardoor het grote schade opliep. In 1972 werd het nieuwe verzorgingstehuis, onder de aangepaste naam Huize Sint Jozef, geopend door kardinaal Alfrink.

door Belinda van der Horst